PÅ VEIEN TIL BUENOS AIRES

På veien til Buenos Aires (Las Acacias) er en intim, stillferdig, enkel og rørende road-movie.
Den gretne og innadvendte lastebilsjåføren Rubén overtales motvillig til å la en kvinne og hennes fem måneder gamle baby sitte på over grensen fra Paraguay, og ned til Buenos Aires.Men det er ikke plottet som utgjør selve filmen her, og godt er det. Hurtigruta gå og legg deg, dette er slow-film med substans.

Så godt som hele filmen finner sted i styrhuset på lastebilen til Rubén, og det er et minimum av replikker. Filmen er full av lange shots av Rubén som ratter og girer, passasjeren Jacinta som bysser babyen sin, tømmerlasset i sidespeilet og en nokså monoton landsbygd med veikroer og lyktestolper som passerer utenfor vinduet. Slow cinema har tradisjoner tilbake til Bergmann og Tarkovsky, og er i nyere tid ført videre av moderne regissører som Gus Van Sant (Elefanten) – lange tagninger og ro til å betrakte detaljene i bildene kan være kraftfulle fortellergrep. Man skulle kanskje tro det var vanskelig å komme gjennom en hel film med folk som kjører bil og ikke prater, men frykt ikke. Det tar ikke mange minutter før du suges inn i På veien til Buenos Aires. Beskjedent åpner den forknytte Rubén seg for Jacinta og babyen. Spenningen mellom hovedpersonene, og den universelle, men subtile kommunikasjonen mellom dem kan røre en gråstein.

Den argentinske filmskaperen Pablo Giorgelli har fortalt at filmen, som han brukte ti år på å lage, har vokst ut fra hans egne erfaringer med plutselig å tilhøre gruppen av fattige og arbeidsløse etter de enorme økonomiske vanskelighetene som Argentina gikk gjennom på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet. Rubén, som har et av de ensomste yrkene som fins, representerer ensomheten og isolasjonen som rammet filmskaperen og mange andre etter krisen i Argentina. Det er likevel håp for Rubén, ubevisst begynner han å legge bak seg bitterheten og isolasjonen i løpet av turen. Regissøren selv hevder at filmen hovedsakelig handler om håp og muligheten for å snu, og bygge opp igjen livet etter en krise.