DONNIE DARKO

Donnie Darko kom først på kino i USA i 2001, men ble ikke vist på de store kinoene i Norge før i 2004. Den ble kultfilm i årene mellom 2001 og 2004, og det var denne statusen Donnie Darko fikk som filmklubbfilm, videofenomen og festivalvinner, som gjorde det mulig for regissør Kelly å lage Directors cut-versjonen, som kom på kino i Norge i 2004.
Filmens hovedkarakter er tenåringen Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), som bor sammen med familien sin i USA i 1988. Donnie har problemer, og hallusinasjoner og underlige drømmer er en del av hverdagen hans. En natt krasjlander en flymotor i Donnies soverom. Han overlever, fordi han den natten har blitt kalt ut av huset av den enorme kaninen Frank. Frank forteller også Donnie at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder.
Ettersom dagene går, får Frank Donnie til å gjøre flere og flere ting som får konsekvenser for Donnie og menneskene rundt ham. Tenåringen begynner også å utforske fenomenet tidsreiser, i håp om å kunne gå tilbake i tid og hindre verdens undergang.

Ulike tolkninger

Donnie Darko er laget slik at det er rom for flere tolkninger av hendelsesforløpet, og inneholder elementer fra en rekke sjangre som drama, thriller, science fiction, skrekk og komedie. Etter å ha sett filmen sitter mange igjen med en rekke ubesvarte spørsmål, og internett florerer av tolkninger og teorier om hva som egentlig er budskapet og meningen med det Donnie opplever. Mange av spørsmålene blir riktignok besvart i den fiktive boken The philosophy of time travel, som også spiller en sentral rolle i filmen. Boken finnes tilgjengelig på internett.

– Den halvbevisste tilstanden hvor drømmer føles helt reelle fascinerer meg. Ved slutten av filmen spør du deg selv: Er det en drøm, eller er det ikke. Er det en drøm, det vi lever i nå? Slike spørsmål er virkelig interessante fordi det ubevisste har egentlig ikke blitt utforsket ennå. Mange tror det ikke er så mye å oppdage, men det er det – det er en fjerde dimensjon, eller hva man skal kalle det, har  Gyllenhaal uttalt om filmen til The Guardian.

Selv har han heller ikke noe svar på hva kaninen Frank er:
– Når folk spør meg «Hva betyr kaninen?», sier jeg: Ikke spør meg, og heller ingen andre involvert, for vi har ingen anelse. Den er noe som kommer fra regissør Richard Kellys ubevissthet, og ikke engang han har noen forklaring på den, sier han til avisen.

Debutfilm Filmen, som er laget av regissør Richard Kelly, ble filmet på bare 28 dager i California. Dette var Kellys debutfilm, hvor han både skrev manus og sto for regien. Senere har han både regissert og skrevet manus til flere filmer, som blant andre Southland Tales og The Box.
Da Donnie Darko ble spilt inn og kom på kino, var hovedrolleinnehaver Jake Gyllenhaal i begynnelsen av 20-årene.
I 2009 kom det ut en oppfølger til Donnie Darko, S. Darko. I denne filmen spinner handlingen rundt Donnies søster Samantha, som har noen av de samme opplevelsene som broren. S. Darko ble slaktet av kritikerne da den kom ut.