C.R.A.Z.Y.

14.01.2014 kl 21:00

C.R.A.Z.Y.   Jean-Marc Vallée, Canada 2005

CRAZYC.R.A.Z.Y. er en feelgood film om oppvekst og tenåringsopprør med et imponerende soundtrack som inkluderer blant annet Pink Floyd, Rolling Stones og David Bowie.

Filmens hovedperson, Zach Beaulieu, er en ung homofil mann som vokser opp med fire brødre og en konservativ far på 60- og 70- tallet i Quebec.  Zach er født den 25. desember, og får derfor hver jul store flotte kombinerte jule-og bursdagsgaver. Dessverre ender det alltid med skuffelse. Et år ønsker Zach seg en dukkevogn, men får isteden et hockey-spill. Faren til Zach bekymrer seg for at  sønnen ikke bryr seg om slike ting som gutter skal like. Samtidig er faren et følelsesmenneske, og en lidenskapelig fan av Patsy Cline. Når alt kommer til stykket viser det seg at far og sønn likevel har en del til felles.

Zach strever med å godta sin egen homoseksuelle identitet, og skulle ønske han var som alle andre. Barndommen hans er preget av religion ved hans svært religiøse mor. Han tar avstand fra dette i tenåringsopprøret sitt og han erklærer  seg som  ateist. På tross av dette sliter han med å godta sine seksuelle drifter, og straffer seg selv på grunn av dem.

C.R.A.Z.Y. ble regissert av Jean-Marc Vallée og han skrev manuset sammen med François Boulay. Historien er inspirert av hans egen og medforfatterens ungdomstid i Quebec. Etter en produksjonstid på hele 10 år kom den ut til en varm mottagelse i 2005. C.R.A.Z.Y. ble en av de mest vellykkede filmene i Quebecs historie både blant kritikere og økonomisk, og var Canadas kandidat til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. Vallées seneste film er Dallas Buyers Club.