SULT

06. mai kl. 20:30
SULT
Henning Carlsen, Norge 1966.

Sult«Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fåt mærker av den …”

Slik ledes vi inn i Knut Hamsuns roman Sult fra 1890-årenes Kristiania. Den regnes som den første i moderne norsk litteratur, og er av mange karakterisert som en av de tidligste modernistiske romaner i europeisk sammenheng.

I romanen og i Henning Carlsens filmatisering, møter vi en navnløs ung skribent som strever med å finne sin plass i hovedstaden. Her kommer han i kontakt med mennesker som både fascinerer ham og som han forakter, men som også underholder ham og blir inspirasjon for hans diktning. Denne diktningen er hans eneste våpen mot en virkelighet han ikke vil akseptere eller leve med. Han er stadig på vandring gjennom byens gater, og etter hvert som sulten gnager i ham, og hans mentale tilstand utfordres, slippes fantasien løs.

Hamsun skildrer ikke verden slik den er, men slik den oppleves. Nettopp dette har regissør Henning Carlsen maktet å overføre til filmlerretet. Filmen er fotografert i svart/hvitt og det brukes overeksponerte bilder for å få frem vår helts indre verden. At filmen lykkes med å formidle romanens ekspresjonistiske uttrykk, skyldes i stor grad skuespiller Per Oscarson. Han sultet seg i forkant av innspillingen for å få det rette utseendet og den rette mentale ubalansen.

Filmen ble mottatt med stor begeistring blant kritikerne da den kom ut, og i Cannes ble Per Oscarson belønnet med Gullpalmen for beste mannlige hovedrolle i 1966.