Alfred Hitchcock – aften

20. mai kl. 19:00
MED HJERTET I HALSEN, Alfred Hitchcock, USA 1959
PSYCHO, Alfred Hitchcock, USA 1960

«The only way to get rid of my fears, is to make films about them.” Alfred Hitchcock

Vi setter av en kveld til å la oss suge inn i Alfred Hitchcocks herlig grufulle mareritt. Hitchcock står støtt som den mannen som har skremt flest kinogjengere gjennom tidene. Han er også en av de få regissørene som absolutt alle har et forhold til, fra filmnerd til gullrekka-titter. Filmene hans kjennetegnes av stålkontroll på regisiden, kjapp timing, nådeløs spenningsoppbygging og illevarslende understrømmer som kommer til syne i kameravinkler, kryssklipping og parallell handling.

I Med hjertet i Halsen spiller Cary Grant reklamemannen som rykkes ut av sitt komfortable Madison Avenue liv og virvles inn i en livstruende tilværelse, jaget av både utenlandske spioner og amerikansk politi. Filmen ble en stor publikumsfavoritt i sin samtid, og står seg uten problem i dag.

Notorisk kjente Psycho fremprovoserte vel flere mareritt enn det meste annet på sekstitallet. Filmen sprengte grenser, siden ingen skrekkfilm tidligere hadde benyttet seg av så mye sex og vold. I dag er imidlertid filmens psykologiske spenning mer fremtredende enn den direkte visualiseringen.

Poster - North by Northwest_03 poster_01