MACHINE GUN MCCAIN

3. juni kl. 20:30
MACHINE GUN MCCAIN (Gli Intoccabili)
Giuliano Montaldo, Italia 1969.

machine_gun_mccain_poster_01MACHINE GUN MCCAIN (Gli Intoccabili) er en italiensk klassiker fra 1969, regissert av Giuliano Montaldo med John Cassavetes, Britt Ekland, Peter Falk og Gena Rowlands i ledende roller. Soundtracket er laget av Ennio Morricone.

Den hardbarkede forbryteren Hank McCain (John Cassavetes) blir løslatt fra fengselet, og tar opp kontakten med sin sønn Jack. Jack har planer om å rane the Royal Casino i Las Vegas. Det Hank ikke vet er at Jack har hatt nær kontakt med mafia capoen Charlie Adamo, som ser på Hank som en gyllen mulighet til å få overtatt territoriene til den andre mafiafamilien i området, styrt av Don Francesco De Marco.

Machine Gun McCain er en spektakulær italiensk gangster film, med Ennio Morricones musikk som setter stemningen slik bare han kan. I tillegg har filmen et imponerende internasjonalt mannskap både foran og bak kameraet. Filmen høstet stor applaus fra kritikerne i Europa, og den ble nominert til en Golden Palm Award i Cannes da filmen hadde premiere der i 1969.

Skuespillerne John Cassavetes og Peter Falk bestemte seg for å gjøre Machine Gun McCain kun for pengenes skyld, men filmen viste seg å være en lykkeamulett på mer enn en måte. Det var i løpet av arbeidet med den filmen at Cassavetes ble kjent med Falk, og fikk ham med på å samarbeide med ham på hans neste uavhengige film Husbands (1970). Han rekrutterte også Ben Gazzara, som var i Europa på det samme tidspunktet, for å fullføre «hovedcrewet» til Husbands. Takket være medprodusenten av Machine Gun McCain, Bino Cicogna, fikk Cassavetes mulighet til å få finansiert filmen sin ettersom ingen Hollywood studioer ville ta del i produksjonen. Dessverre så var ikke Cicogna den mest pålitelige investoren, og han fikk etter hvert problemer med kreditorene sine. Han flyktet derfor til Brasil, hvor han senere ble myrdet.  Det var likevel på grunnlag av Cicognas første investering i begynnelsen av prosjektet, som tillot Cassavetes å lage Husbands, i tillegg til å få en distribusjonsavtale med Columbia Picture.

Et annet fascinerende aspekt ved Machine Gun McCain er å se medlemmer av Cassavetes egen «filmcrew» som spiller i filmen. De viser der en improvisert og spontan form for skuespill. Val Avery, som tidligere hadde jobbet med Cassavetes som skuespiller i Edge of the City (1957), Too late Blues (1961) og Faces (1968), gjør her mye ut av sin rolle som mafia businessmann. Gena Rowlands, Cassavetes kone, har en liten gangster rolle, som prøver å arrangere en trygg tur ut av landet for McCain og hans kjæreste Irene (Britt Ekland). Peter Falk spiller rollen som forrædersk og maktsyk mafioso i Machine Gun McCain helt perfekt.  Han jobbet senere med Cassavetes på fem ytterligere filmer. John Cassavetes selv henga seg til rollen som Hank med en voldsom intensitet. Cassavetes fremføring viser hvorfor han var mer etterspurt som skuespiller enn regissør i Hollywood.