RØDT HJERTE

07. oktober kl. 20:30

RØDT HJERTE
Halkawt Mustafa, Norge 2011

Kjærlighet, framtidshåp og brutalitet

Rõdt hjerte

Billedlig vakker film om kjærlighet og konflikt i et kurdisk samfunn i brytning. Regissøren er en nordmann med kurdisk bakgrunn, og et ungt og spennende talent innen norsk film.

RØDT HJERTE starter som en kjærlighetshistorie, men utvikler seg raskt til en brutal film om kvinners tøffe kår. Det er også en fortelling om generasjonskløft, og brytninger mellom tradisjon og modernitet. Hovedpersonen Shirin vokser opp i en liten småby i Nord-Irak, der hennes hemmelige kjæreste Soran også bor. Som kvinne i et patriarkalsk samfunn har hun ingen stemme. Shirin og Soran drømmer om å gifte seg, men hennes far vil heller gifte henne bort til sine nye kones bror. Det unge paret rømmer, men det viser seg at det ikke er lett å klare seg alene i en brutal verden.

Halkawt Mustafa er kurder født i Nord-Irak, og har både skrevet manus og regissert filmen. Mustafa kom til Norge som politisk flyktning i 2000, og Rødt hjerte er hans første spillefilm.

Irak-kjenner Cathrine Olsen holder innledning før filmen. Olsen jobber til daglig med utlendingsrett, og har bred kunnskap om irakisk kultur, politikk og samfunn. Hun er løpende oppdatert på siste tids hendelser i landet.