NAUSICAÄ – PRINSESSEN FRA VINDENS DAL

13. januar halv ni på Kilden kino

NAUSICAÄ – PRINSESSEN FRA VINDENS DAL (Kaze no tani no Nausicaa)
Regi: Hayao Miyazaki. Japan 1984. 94 min.

nausicaaKlimafestival og animasjonsmagi

Klimafestivalen §112 går av stabelen i vinter, initiert av Norsk klimanettverk. Sammen med flere andre organisasjoner forsøker nettverket å få klima høyere på den politiske dagsorden og mobilisere til folkelig engasjement – samlet rundt Grunnlovens miljøparagraf §112.

Vi benytter anledningen til å delta i klimatiltaket med den japanske animasjonsauteuren Hayao Miyazaki sin NAUSICAÄ – PRINSESSEN FRA VINDENS DAL. Filmen kom ut i 1984, men etter at Miyazaki ble mer kjent i våre strøk utover 2000-tallet, ble den lansert på norske kinoer i 2008. Handlingen er lagt til en fjern, «steampunk»-inspirert framtid hvor den spede befolkningen trues av stadig voksende, radioaktiv ødemark. Med kløkt, makt og kommunikasjon med naturen viser prinsessen seg å være eneste mulige redningskvinne for denne postapokalyptiske verdenen.

Miyazaki sin vidunderlig fascinerende animasjonsmagi er kjent hos oss særlig gjennom filmene MIN NABO TOTORO, KIKIS BUDSERVICE og fjorårets VINDEN STIGER. Miljøvern er et gjennomgående tema i hans fortellinger, og NAUSICAÄ – PRINSESSEN FRA VINDENS DAL er nok det verket der dette trer mest tydelig frem. Vi er glade for en anledning til å for første gang servere animé i filmklubben, samtidig som vi viser solidaritet med den viktige saken som Klimafestival §112 fronter.

Reklamer