BARRY LYNDON

21. apri. kl. 20:30
BARRY LYNDON
– En gentlemanskjeltrings vekst og fall

BarryLyndonStanley Kubricks film Barry Lyndon er basert på for- fatteren William M. Thackerays misantropiske roman The Luck of Barry Lyndon. En satirisk fortelling om en karaktersvak opportunists fremgang og fall.

Etter 7 år i utlendighet kommer den irske bondegutten og eventyreren Barry Lyndon til england og lykkes med å få innpass i aristokratiet. Han gifter seg med en av de rikeste enkene i landet. barry tillegger seg dyre vaner, og et behov for å bli akseptert i det gode selskap. Men alle, inkludert barry, vet at statusen er kjøpt, ikke arvet. Dis­ tansert, nærmest kynisk, beskrives et strebersk overklas­semiljø uten moralsk ryggrad. Det pessimistiske menneskesynet kontrasteres mot de vakre, teknisk perfekte totalbildene av interiør og landskap, basert på Kubricks omfattende research av datidens malerier. for å skape en tidsriktig stemning, ble det kun brukt naturlig lys da filmen ble spilt inn.
Innendørsscenene er innspilt med kun stearinlys som lyskilde. Dette gjør barry lyndon til en av de vakreste og mest stemningsfulle filmene som noen sinne er blitt laget. Den fikk da også Oscar for fotografi, i tillegg til scenografi, kostymer og musikk.

Originaltittel: Barry Lyndon, Storbritannia 1975, 184 min.
Medvirkende: Ryan O’Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee.
Regi, produsent: Stanley Kubrick • Manus: Stanley Kubrick, William Makepeace Thackeray. (roman) • Kamera: John Alcott • Klipp: Tony Lawson.
Musikk: Leonard Rosenman.

Reklamer