DOKTOR CALIGARIS KABINETT

24. mars kl. 20:30
DOKTOR CALIGARIS KABINETT
– ikonisk og ekspresjonistisk mesterverk

cabinet-dr-caligari-2Robert Wienes Dr. Caligari er prototypen på tysk filmekspresjonisme. En skildring av et turbulent sinn, en indre subjektivitet gjennom en stilisert skrekkhistorie med hyperstiliserte dekorasjoner og ekspressive spillestil.

Filmen utspiller seg i småbyen Holstenwall. Det er den årlige mar­ kedstiden, og med et omreisende tivoli kommer den merkelige Dr. Caligari til byen. Han viser frem sin somnambul Cesare. samtidig rystes byen av en rekke mord, som etter hvert spores til Caligari.
En film om sinnssykdom og makt, fortalt i et billedspråk som ikke lignet noe som var gjort tidligere. Den klaustrofobiske stemningen i et nederlagstynget Tyskland etter førtste verdenskrig blir uttrykkt gjennom en sinnssyks marerittliknende storbyopplevelser.
Med flere vendinger og overraskende rokkeringer er det fremdeles en spennende og urovekkende film, og en av de aller første skrekkfilmene, og den første som bruker en gjennomført ekspresjonistisk stil. Caligari er kanskje begynnelsen til den moderne filmhistorien og står som selve gjennombruddsverket i den tyske filmens svært kreative ekspre­
sjonistiske periode på 1920­tallet. et av de mest ikoniske mesterverk i filmhistorien.

Originaltittel: Das Kabinett des Doktor Caligari, Tyskland 1920, 71 min.
Medvirkende: Werner Krauss, Conrad Veidt
Regi: Robert Wiene • Produsent: Rudolf Meinert, Erich Pwommer. Manus: Hans Janowitz, Carl Mayer • Kamera: Willy Hameister