EN NYANSE AV BLÅ

07. april kl. 20:30
EN NYANSE AV BLÅ
-Høyt skum og tapt uskyld

Lecume-des-jours-nuageBoris Vian (1920 – 1959) var en fransk forfatter og musiker. Han var også kjent som poetisk provokatør. Femti år etter sin død hylles han fortsatt for sin litterære betydning i Frankrike.

Det er en av hans mest kjente romaner som er utgangspunktet for kveldens film. «Dagenes skum» er en romantisk, men også melodramatisk film fra 2013, som bygger på Vians roman «L’écume des jours» fra 1947. Filmen er regissert av Michel Gondry og produsert av Luc Bossi, med Romain Duris og Audrey Tautou i hovedrollene. Filmen skildrer et firkantdrama som sentrerer rundt karakterene Colin, Chick, Alisse og Chloe, og har en atmosfære som etter hvert som handlingen skrider frem, skifter fra det glade og lystige til det langt mer mørke og tragiske. Det kan før øvrig nevnes at Vian selv en stund var en del av kretsen rundt den verdenskjente filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre. Både i romanen (og filmen) forekommer det da også en Sartre-lignende karakter ved navn Jean-Sol Partre.

Originaltittel: L’Écume des jours. Belgia/Frankrike 2013, 119 min.
Medvirkende: Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh
Regi: Michel Gondry • Manus: Michel Gondry, Luc Bossi, Boris Vian (roman) Kamera: Christophe Beaucarne • Klipp: Marie-Charlotte Moreau
Musikk: Étienne Charry