KAROKH / BERLIN: EN STORBYSYMFONI

23. mai halv ni på Støperiet KAROKH / BERLIN: EN STORBYSYMFONI stumfilm

Filmklubben har den store glede å invitere Tønsbergs filmelskere til en enestående film­ og musikkopplevelse i Støperiet.

Oslobandet KAROKH har laget en konsert til stumfilmen ‘Berlin: en storbysymfoni’ (Berlin: Die Sinfonie der Großstadt) av Walter Ruttman (1927). Bandet har besøkt filmklubber i hele Norge fra Svolvær til Oslo med forestillingen. Mens bandet spiller vises stumfilmen fra en 16 mm fremviser.

‘Berlin: en storbysymfoni’ er et av de mest beundringsverdige eksemplene på ‘Slice of life’ filmene fra 1920­tallet. Det er en såkalt ‘City Symphonie’, som er en type avantgardistisk film som skildrer livet i storbyen uten en narrativ historie, og med lite bruk av mellomtekster. Filmen viser Berlins industrielle oppsving på 1920­tallet, og vi får et innblikk i livs­ og arbeidsvilkårene på den tiden.

Berlin var samtidig en brusende hovedstad full av nyskapende kunst, jazzmusikk, og revolusjonerende sjeler. Kunstnere og forfattere som Bertolt Brecht, Kurt Weil, Walter Gropius, Otto Dix og Thomas Mann gjorde Berlin til et episenter for kunst og kultur på. Filmskapere som Robert Wiene, Fritz Lang og ikke minst Walter Ruttman eksperimenterte med nye måter å lage film på. Ruttman lagde ‘Berlin: en storbysymfoni’ uten manus. Han gikk ut på gaten med kameraet sitt og filmet vanlige mennesker og situasjoner i byen.

Sjumannsbandet KAROKH kompletterer filmopplevelsen med en konsert som spenner vidt, fra hard rock, syra og melodisk jazz, friimpro, pop og kunstmusikk, alt sammensmeltet i en pott full av overraskelser. Bandet leker seg gjennom kollektiv komposisjon og improvisasjon.

Billetter koster 150 kroner. Arrangementet er åpent for alle. Billetter kjøpes i døra, ved forhåndssalg på filmklubbvisninger på Kilden kino, eller ved å kontakte filmklubben på epost: info@tonsbergfilmklubb.no