STRANGER THAN PARADISE

25. AUGUST HALV NI PÅ KILDEN KINO

STRANGER THAN PARADISE  – MER MERKELIG ENN EN HOLLYWOODFILM

11056458_844449622303252_69156002371931096_oSTRANGER THAN PARADISE er Jim Jarmusch’ gjennombruddsfilm og har vært med på å gi ham status som indiefilmens syvende far i huset.

Lanseringen av Jim Jarmusch’ absurde og satiriske episodefilm Stranger than Paradise i 1986, står som en milepæl innenfor den såkalte indie-bevegelsen. Filmen er en tydelig markering av at amerikansk film kan formidle oss noe mer utover den overtydelige moralen vi finner i Hollywoods polerte flørt med lerretets overflate.

Filmen er et eksempel på Jarmusch’ fragmenterte og episodiske fortelleteknikk. 1986-utgaven er oppdelt i tre akter, men filmen ble til over flere år, og springer egentlig ut av en kortere film. Vi møter de skakke karakterene Willie, Eva og Eddie. Eva er Willies kusine og kommer på besøk til New York fra Budapest. Handlingen sirkler rundt de tre personenes dysfunksjonelle samvær og ender på absurd vis i Florida.

Dette er en film om Amerika og en satire over overflatedyrkelsen i popkulturen. Vi får også karakterstudier på høyt nivå, et markert oppgjør med den handlingsdrevne Hollywood-formelen og et formspråk som dannet skole innenfor indiefilmen.

Originaltittel: STRANGER THAN PARADISE, USA, 1984, 86 minutter
Manus og regi: Jim Jarmusch • Medvirkende: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson Cinematografi: Lyle Vincent • Klipp: Alex O’Flinn • Musikkavdeling: Johnny Jewel • Språk: Engelsk

würfel4,7

Reklamer

En kommentar om “STRANGER THAN PARADISE

  1. Tilbaketråkk: HØSTEN 2015 – BEDRE ENN NOENSINNE, MEN HVA SKJER NÅ? | TØNSBERG FILMKLUBB

Det er stengt for kommentarer.