A CLOCKWORK ORANGE

12. april / kl.20.30

 

A CLOCKWORK ORANGE

– Kan ondskap avlæres?

clockword

Ultravold, Beethoven og milkshake, velkommen til Alex’ verden. A Clockwork Orange er Stanley Kubricks minst kompliserte produksjon, men den stiller langt fra enkle spørsmål.

Noe må det være med fortellingen om musikk- og ultravoldelskeren Alex, som setter fart på en kunstner. Anthony Burgess skrev romanen A Clockwork Orange i 1962 på kun tre uker. Når Kubrick gikk løs på stoffet i 1970, tok det bare ett år før filmen var klar for visning på kino. Og alle som vet litt om den pedantiske filmskaperen er klar over at vi da snakker om rekordfart. Til tross for det tilsynelatende hastverket har både romanen og spillefilmen fått status som mesterverk innenfor den dystopiske tradisjonen.

I filmen følger vi Alex og gjengen, først i fri og særdeles voldelig utfoldelse i en nær fremtidsverden, helt til Alex blir arrestert. Alex blir forsøkt rehabilitert gjennom torturlignende terapi. Spørsmålet er likevel om Alex gjennom behandlingen har blitt et godt menneske? Filmen belyser forholdet mellom samfunn og individ, frie valg og moralsk ansvar, uten å gi entydige svar.

Originaltittel: A Clockwork Orange, USA 1971, 136 minutter
Medvirkende: Malcom McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri, Miriam Karlin
Regi: Stanley Kubrick • Produsent: Stanley Kubrick
Kamera: John Alcott • Klipp: Bill Butler • Musikk: Walter Carlos
Reklamer