PERSONA

01. mars / kl.20.30

PERSONA
– Filmen som reddet regissørens liv

persona1Liv Ullmann og Bibi Andersson, to av Ingmar Bergmans favorittskuespillerinner, i et provoserende, tvetydig kammerspill.
Ingmar Bergman skrev manuset til filmen Persona mens han var syk med lungebetennelse. Senere har han sagt at: «På ett eller annet tidspunkt reddet Persona livet mitt».
Bergman levde i sin kunst som få andre, og filmene hans speiler kunstnerens indre verden skarpere enn tilfellet er med de fleste andre regissører.
Persona er en film om to kvinner, en taus skuespillerinne og hennes pleier, som reiser til en hytte ved sjøen som terapi for kvinnens selvvalgte stumhet.
Ideen til filmen ble til ved et tilfeldig møte mellom Bibi Andersson, Liv Ullmann og Bergman selv på et gatehjørne i Stockholm. Og Bergman har sagt at filmen oppsto ut fra minnet om dette møtet mellom regissøren og de to sterke kvinnene, som senere skulle få hver sin hovedrolle i dette tvetydige, modernistiske kammerspillet. Her demonstreres Bergmans intime stil tydelig og det filmes så å si rett inn i karakterenes indre.

Originaltittel: Persona, Sverige, 1966, 85 minutter
Medvirkende: Bibi Andersson, Liv Ullmann
Regi: Ingmar Bergman • Produsent: Ingmar Bergman 
Kamera: Sven Nyquist • Musikk: Lars Johan Werle