VEIVISEREN

02. februar / kl. 21.00

VEIVISEREN
– Vår største (og eneste?) samiske klassiker

Torill Koves kortfilm "Den danske dikteren" er nominert til Oscar for beste korte animasjonsfilm. Prisutdelingen finner sted i Los Angeles 25. februar. Foto: Handout

Filmen om unggutten Aigins kamp for å redde både seg selv og folket sitt, er den første samiskproduserte spillefilmen noensinne. Aigin blir vitne til at hele familien blir drept av tsjuder i et brutalt angrep. Han blir oppdaget, og et dramatisk kappløp settes i gang.
Aigin når fram til resten av fangstfolket før tsjudene, og rekker å advare mot faren som truer. Derifra er ikke veien like åpenbar. Et hovedfokus i filmen er spørsmålet om hevn. Aigin ønsker å møte tsjudene med våpenmakt og ikke flykte sammen med de andre mot kysten. Han advares mot dette av sjamanen Raste, men sammen med tre av jegerne legger han seg i bakhold for å gjennomføre hevnen. Det hele går fryktelig galt, og konsekvensene gir Aigin noen tøffe valg for å løse det som ser ut som en umulig situasjon. Veiviseren er inspirert av samiske sagn der russer-tsjuder, eller karel-tsjuder, ved kløkt overvinnes av en samisk veiviser. Mye tyder på at sagnene er basert på karelske røvertokt mot samene på 1100- og 1200-tallet. Veivisersagnet er kjent i flere varianter fra Nord-Norge og også fra Trøndelag, der svenske tropper representerer inntrengerne.

Originaltittel: Ofelaš, Norge 1987, 82 minutter
Medvirkende: Mikkel Gaup, Helgi Skulason, Nils Utsi, Nils-Aslak Valkeapää
Regi: Nils Gaup • Manus: Nils Gaup • Produsent: John M. Jakobsen
Kamera: Erling Thurmann Andersen • Musikk: Nils-Aslak Valkeapää, Marius Müller og Kjetil Bjerkestrand