PORCO ROSSO

13. SEPTEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO

PORCO ROSSO – GRISER KAN FLY

Hayao Miyazaki når ut til de brede lag verden over med den fantastiske japanske tegnefilmtradisjonen. I Porco Rosso møtes tungt og lett, og vi kan meske oss med luftens romantikk, som er kunstnerens velkjente yndlingsmotiv.

fly

En pilotveteran fra 1. verdenskrig har begynt en ny tilværelse som frilans dusørjeger, og jakter på «luftpirater» over Adriaterhavet. En merkverdig forbannelse har gjort ham om til en menneskeliknende gris. Han har lagt bak seg sitt gamle navn Marco Pagot, og går nå under «Porco Rosso», italiensk for «røde gris».

Miyazaki

 

Den røde grisen Marco er en alvorlig karakter, men befinner seg som fanget i en komedie. Det har vært foreslått at kanskje nettopp denne grisen er den blant alle Miyazakis karakterer som best representerer kunstneren selv: en alvorlig mann, fanget i en virkelighet han i beste fall finner absurd. At denne motsetningen har resultert i en tøysete og såpeboblelett komedie av nydelig animasjon, er et presist uttrykk for Miyazakis geniale formidlerevne

Porco Rosso er en nostalgisk eventyrfilm, en luftig blanding av Hemingway og Kardemomme by. Her er mye å glede seg over, men med alvorlige temaer rett under overflaten.

Originaltittel: KURENAI NO BUTA, Japan 1992, 93 minutter
Medvirkende: Sanshi Katsura, Shaichira Moriyama, Tokiko Kata
Regi: Hayao Miyazaki
Tillatt for alle

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s