DAISIES

8. NOVEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO

HVA MED ET EKSPLOSIVT, DADAISTISK KOMI-DRAMA?

Nordmenn kjenner filmlandet Tsjekkoslovakia mest gjennom Barne-TV og juleeventyret Tre nøtter til Askepott. På høy tid, altså, med et innblikk i en ganske annen side av en seriøs og mangfoldig tsjekkoslovakisk bilde- og filmtradisjon!

To kvinner, som begge heter Marie, nekter å underordne seg reglene i det patriarkalske samfunnet. Etter å ha bestemt seg for å være «slemme», tilbringer de filmen med grenseoverskridende tøys, tull og ironi. De utnytter viljesvake eldre menn, konsumerer enormt mye mat og drikke, og begynner til slutt bokstavelig talt å ødelegge alt rundt seg. Regissøren har kalt filmen «en filosofisk dokumentar i farseform»Kunstfilm uten å kjede seg, Hustruer uten å gremme seg.

Midt på 1960-tallet opplevde det kommunistiske Tsjekkoslovakia en eksplosiv tilvekst av visuelt og idémessig nyskapende filmer. I denne nybølgen er Daisies regnet som et av nøkkelverkene.Da  filmen kom ut i 1966 ble den umiddelbart bannlyst, og regissør Vera Chytilová ble idømt forbud mot å lage film i hjemlandet frem til 1975.

daisies-hun-morke

daisies-sommerfugler

Originaltittel: SEDMIKRÁSKY, Tsjekkoslovakia, 1966, 74 minutter
Medvirkende: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová, Marie Cesková, Jirina Myskova
Regi: Vera Chytilová
Aldersgrense 12 år