QUERELLE – EN PAKT MED DJEVELEN

28. mars halv ni på Kilden kino

Begjær, bedrag og overskridelse

 querelle

Den unge sjømannen Querelle går i land i Brest inn i en verden av begjær, bedrag, hat, kjærlighet og mord. Han involveres i et spill der han både dominerer og blir dominert.

 

Querelle er Fassbinders siste film, ferdig bare måneder etter hans død. Filmen er basert på Jean Genets roman Querelle de Brest (1947) og handler om den unge, kjekke og kriminelle Querelle. Han oppsøker baren og bordellet La Feria der broren hans også oppholder seg. Etter hvert vikler Querelle seg inn i en intrige som involverer hans bror Robert, bordellmammaen Lysiane, hennes ektemann Nono, den korrupte politimannen Mario, elskeren Gil og skipssjefen Seblon som også blir elskeren hans. Hovedingrediensene er erotikk, vold, opiumshandel, bedrag og fornedrelse. Begjær og intriger, forelskelse og svik preger handlingen der Querelle tar den ene elskeren etter den andre.

Filmens estetiske kvaliteter er en gjennomgående koloritt i varm oransje, som gir et inntrykk av en drømmeverden. Filmen er stilisert og kitchaktig og henspiller på melodrama. Fassbinder mente at handlingen var underordnet. Han var mer opptatt av å fremstille Genets merkelige uvirkelige verden kriminalitet, seksualitet og bedrag der det overordnede var overskridelsen.

 

Querelle
Vest-Tyskland og Frankrike 1982, 108 min
Regi: Rainer Werner Fassbinder
Medvirkende: Brad Davies, Franco Nero, Jeanne Moreau
Aldersgrense: 18 år

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s