DISIPPELEN

19. desember halv ni på Kilden kino

Kompromissløst og knallhardt om religiøs fanatisme

disippelen

Veniamin er en ung og karismatisk gutt som tolker utvalgte passasjer i Bibelen bokstavelig. Hans ekstreme overbevisninger er en utfordring for skolemiljøet hans. Hvordan skal en skole hanskes med en elevs fanatisme og hvordan påvirker Benjamin de andre ungdommene?

I Disippelen stifter vi bekjentskap med Veniamins korstog mot det sekulariserte samfunnet og mot skolens biologiundervisning, moderne kristendom og gymtimer. Med gammeltestamentlige sitater i bakhånd avfeier Veniamin alle forsøk på å komme ham i møteog han benytter enhver anledning til å preke i klasserommet. Til å begynne med kan man få inntrykk av at gutten gjør et pubertalt opprør mot alt og alle, men etter hvert er det noe annet som åpenbarer seg: En livsfarlig fanatisme som er blottet for kompromisser.

Kampen mellom Veniamin og autoritetsfigurene rundt ham er drevet av talentfulle skuespillere som får plass til å utfolde seg i lange tagninger. Visuelt er filmen svært vakker, med rene, skarpskårne tablåer og dialogen er energisk, drivende og interessant. Filmen er et viktig vitnesbyrd om religiøs ekstremisme, også innenfor kristendommen. For det er ett viktig fenomen Veniamin hopper bukk over i sin fanatisme, nemlig nåden. Vi ønsker dere med dette en riktig god jul! Men først – en flott og viktig filmopplevelse.

UCHENIK
Russland, 2016, 1 time 57 min
Regi: Kirill Serebennikov
Medvirkende: Petr Skvortsov, Victoria Isakova, Julia Aug m.fl.
Språk: Russisk, norske undertekster
Aldersgrense: 12 år