DOUGLAS

29. august halv ni på Kilden kino

En svart komedie om de hemmelige tjenester

douglass-e1424111523486

Rolv Wesenlund var en av Norges mest talentfulle komikere. Han briljerer også som karakterskuespiller i rollen som hemmelig agent med alt for stor tro på egen fortreffelighet.

Agenten Douglas vier sitt liv til jobben. Han er fullstendig overbevist om at han jobber for den gode sak. I sin tjenesteiver anser han seg som høyt hevet over lover og regler. Dette til stor skade for menneskene som rammes av hans besettelse etter å forfølge det minste avvik. Filmen handler om myndighetenes overvåkning og kontroll av mennesker.

Douglas er løselig basert på romanen De skjulte tjenester av Haavaard Haavardsholm (1968) og er en skarp kritikk av etterretningstjenesten og byråkratiets overkjøring av enkeltmennesket. Pål Bang-Hansen var opptatt av å skildre denne tematikken i flere av sine filmer. I denne filmen leker han seg tidvis med filmmediet og tematikken skildres på en satirisk måte. Rolf Wesenlund skildrer denne usympatiske agenten på mesterlig måte og viser sitt store skuespillertalent.

Filmen ble godt mottatt av kritikerne, men Statens eget kontrollorgan for film, Statens filmtilsyn, sensurerte 10,2 meter med sexscener. Filmen er nylig restaurert.

DOUGLAS
Norge, 1970, 1 time 31 min
Regi: Pål Bang-Hansen
Medvirkende: Rolv Wesenlund, Tom Tellefsen, Per Christensen, Kjersti Døvingen
Språk: Norsk
Aldersgrense: 18 år