STALKER

21. november halv ni på Kilden kino

Et udødelig filmatisk verk om overlevelse etter det store smellet

stalker

Vi er i nær framtid. Apokalypsen har inntruffet og vi befinner oss i et livsfarlig postindustrielt landskap, også kalt «Sonen». Men innerst i sonen skal det finnes et «rom» som tilbyr deg alt du begjærer.

Stalker er et dystert eventyr og science-fiction-thriller som skildrer tre menn – en professor, en forfatter og stalkeren selv på vandring gjennom den postapokalyptiske sonen for å nå det innerste rommet hvor alle drømmer blir til virkelighet. Sonen er breddfull av feller og farer og det er kun stalkeren som kan guide de to mennene gjennom.

Filmen er visuelt svært betagende. Regissøren Andrej Tarovskij er ansett for å være en av de viktigste og mest innflytelsesrike regissørene i sovjetisk filmhistorie og i Stalker blir dette uttrykt til fulle. Her har vi langsomme scener og landskap i skiftende farger og bildene er imponerende drømmeaktige og fremmedartede. Tematisk kan vi forstå Stalker på flere plan, filmen er mettet med religiøs og filosofisk symbolikk og håpet og drømmene har en sentral plass. Den kan også forstås som en knusende og satirisk kritikk av det sovjetiske samfunnet. Dette er en klassiker. Dette er science-fiction på sitt beste. Filmen er basert på brødrene Strugatskijs gripende sovjetiske science-fiction-novelle Piknik ved veikanten fra 1972.

STALKER
Sovjetunionen, 1979, 2 timer, 3 min
Regi: Andrej Tarkovskij
Medvirkende: Alexander Kaidanovskij, Anatolij Solonitsyn, Nikolai Grinko
Språk: Russisk, norske undertekster
Aldersgrense: 16 år