MANNEN MED FILMKAMERAET

13. mars halv ni på Kilden kino

MANNEN MED FILMKAMERAET

Vidunderlige nye verden!

Mannen med filmkameraet
Dels dokumentar, dels cinema verité, dels avant-garde kunstfilm. Filmklubben er stolte av å vise en klassiker som påvirket selve filmmediets videre utvikling.

Bli med til Sovjetunionen i 1929, til optimismen og den rivende utviklingen, til urbaniseringens løfter om muligheter, effektivitet, fart og energi! Vi følger en filmfotograf på jakt etter storbyens puls og mangfold, i husene og fabrikkene, langs trikkeskinner og travle fortau. I en hverdag så ny og spennende at den bare må fanges og framvises, er nettopp filmkameraet mulighetenes origo. Slik blir filmen også en film om film, og om seg selv, der den ikke bare følger opptakene rundt i byen, men også visningen av den samme dokumentaren for et publikum i kinosalen.

Mannen med filmkameraet er filmkunst i sin reneste form og omtales gjerne som en av tidenes 10 beste filmer. Den var stilmessig banebrytende, ikke minst klippeteknisk, og har inspirert både dokumentarister og dramatikere fra 1929 fram til i dag. Også komponister og musikere verden over har latt seg friste til å lage stadig nye lydspor til den rytmiske, pulserende, men opprinnelig stumme filmen.

Dziga Vertovs mesterstykke viser en film og en filmskaper som står midt i sin tid, men i forbløffende grad også i vår egen.

Chelovek S Kinoapparatom
Sovjetunionen, 1929, 1 time 8 min
Regi: Dziga Vertov
Medvirkende: Mikhail Kaufman
Aldersgrense: 11 år