MATTEUSEVANGELIGET

27. mars halv ni på Kilden kino

MATTEUSEVANGELIGET

Vidunderlige nye verden!

Mannen med filmkameraet
Dere har hørt det er sagt: Du skal elske din neste og hate din fiende. Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere!

Beretningen om Jesus i evangeliet etter Matteus er et av de mest kjente verkene fra Bibelen. Det er i Matteusevangeliet vi stifter bekjentskap med Bergprekenen, som siden har blitt en viktig, kulturell referanse hvor bønnen Fader vår for første gang blir framført og hvor kjente uttrykk som ulv i fåreklær og perler for svin har sin opprinnelse. Den italienske filmskaperen Pier Paolo Pasolini, som både var kommunist, ateist og marxist, skapte filmen Matteusevangeliet for å hylle rebellen og humanisten Jesus slik han ble framstilt i evangeliet.

Filmen er svært tro mot kilden, og blottet for den patos som vanligvis gjennomsyrer filmer om Jesus. Visuelt er filmen vakker, nærmest asketisk med mye bruk av nærbilder og skuespillerne var ukjente, noe som gir filmen et realistisk preg. Pasolinis syn på Jesus som samfunnsrefser, opprører og en provosorende kraft sammenfalt med Pasolinis syn på seg selv, og Pasolinis mor gestaltet rollen som moren til Jesus. Dette er en sterk fortelling om snekkersønnen fra Nasaret – overbevisende og usentimentalt iscenesatt av mesterregissøren Pasolini.

Il vangelo secondo Matteo
Italia/Frankrike, 1964
Regi: Pier Paolo Pasolini
Medvirkende: Enrique Irazoqui, Marcello Morante, Margherita Caruso m.fl.
Språk: Italiensk tale, engelske undertekster
Aldersgrense: 11 år