OFFERET

8. mai halv ni på Kilden kino

OFFERET

Hva om Gud hører?

Offeret
Det er sommer og om bare noen få timer vil menneskeheten bli tilintetgjort i 3. verdenskrig. Alexander bønnfaller Gud om å la verden forbli som den er. Han lover at om han blir bønnhørt skal han gi opp alt han eier og forlate sin elskede familie.

Andrej Tarkovskij var en filmskaper med et grenseløst alvor, og Offeret er uten tvil sterke saker. Tarkovskij har uttalt at hans hensikt med filmene er å hjelpe folk til å leve et autentisk liv, selv om det noen ganger forårsaker smerte. Filmen tar stilling til enkeltindividets ansvar for verdenshandlingene. Selv om folk er klar over dette, og snakker om det, blir ingenting gjort. Alexander vil det annerledes. Han har med sitt offer utslettet seg selv har funnet sin rollemodell i Jesus, tatt alle de nye syndene på sine skuldre og tvunget seg til handling for å redde menneskene fra fortapelse.

Offeret var Tarkovskijs syvende og siste film, spilt inn i Sverige, i landflyktighet fra Sovjetunionen. Filmen rakk akkurat å bli ferdig før han døde av kreft i alt for ung alder, og inneholder noen av de mest praktfulle scenene i Tarkovskijs filmografi. Enkelt og vakkert som en japansk pennetegning.

Offeret
Sverige/Frankrike, 1986, 2 time 26 min
Regi: Andrej Tarkovskij
Medvirkende: Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall, Guðrún Gísladóttir, Sven Wollter, Valérie Mairesse, Filippa Franzén, Tommy Kjellqvist, Per Källman, Tommy Nordahl
Språk: Svensk tale, engelske undertekster
Aldersgrense: 15 år