PROFETEN BRIANS LIV OG HISTORIE

20. april klokka seks på Holmestrand bibliotek

PROFETEN BRIANS LIV OG HISTORIE

Og endelig: veldig uskikkelig blasfemi

Mannen med filmkameraet
I 1980 ble Monty Pythons Life of Brian forbudt i Norge, beskyldt for å være blasfemisk. Filmen ble likevel vist senere det året, men uten fullstendig undertekst og med en plakat i begynnelsen som opplyste om at Brian ikke var Jesus.

Det er absolutt nonsens, sa regissør Terry Jones om norske myndigheters reaksjon da han ble intervjuet av Pål Bang-Hansen i Filmmagasinet fra 1980. I 2009 sa han til Dagbladet at han er takknemlig for all publisiteten det norske forbudet ga filmen og Monty Python.

Antagelig forutså man ikke i 1980 at religionsfrihet kontra ytringsfrihet fortsatt skulle være et brennbart tema både i norsk og internasjonalt debatt 38 år seinere. I samarbeid med Human-Etisk forbund, Nord-Jarlsberg lokallag, inviterer vi til visning av Life of Brian i Holmestrand bibliotek, med en innledning om temaene blasfemi, religionsfrihet og ytringsfrihet før visningen.

Life of Brian er intet mindre enn verdensberømt religiøs satire, er høyt elsket og har en sitatfaktor som få andre kunstverk. Regissøren mener at filmen ikke kunne blitt laget i dag, og at den offentlige diskursen har blitt mindre tolerant på årene som har gått. Likevel er kanskje satire over blind tro minst like aktuelt i 2018 som i 1980. Vi ønsker velkommen til en både komisk og tankevekkende kveld i Holmestrand bibliotek.

Life of Brian
Storbrittania, 1979, 1 time 34 min
Regi: Terry Jones
Medvirkende: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Aldersgrense: 11 år