SONG OF GRANITE

25. september halv ni på Kilden kino

Hard som stein, værbitt som landskapet. Slik er sangen.

song-of-granite-01-iffa

En vakker, rørende og særegen hyllest til en av Irlands fremste folkesangere og et must-see for alle elskere av irsk folkemusikk – som ønsker å stifte nærmere bekjentskap med selve kjernen av tradisjonen.

Vi som har vært på vestkysten av Irland, særlig i Gaeltacht-områdene hvor gælisk språk og musikk fremdeles er hverdagslig, har også besøkt små, hvitkalkede puber i landsbyene: Foruten breddfulle pints og vennlige irer som snakker et eksotisk språk, høres også gjerne den karakteristiske lyden av en tinnfløyte, en mandolin, en bodhron. Og noen ganger, hvis du er heldig, bryter en enkel stemme gjennom, det blir tyst i lokalet, og sangeren lar melankolske toner på det gamle språket i uendelig mange strofer strømme inn i hjertet ditt og man skjønner og sanser at man er del av noe helt unikt.

I dramafilmen Song of Granite stifter vi bekjentskap med Irlands kanskje mest kjente sean nós -sanger, Joe Heaney fra Connemara i Co. Galway. Vi følger ham gjennom livet og får et helt eget innblikk i irsk musikk- og sangtradisjon. Filmen er vakkert skutt i sort/hvitt, og fortellergrepet er ikke-linjært og stillferdig. Song of Granite har vunnet en rekke priser og var Irlands bidrag til 90th Academy Awards 2017 som beste utenlandske film. Denne filmen er en spesialimport for Tønsberg filmklubb, og i Norge vil du bare få se Song of Granite hos oss 25. september, eller i Florø filmklubb 13. november. Kjenn din besøkelsestid!

Som en passende innleder til filmen har vi invitert kveder Svein Tore Ringøen, som sammen med Tønsbergs sangforening vil sette oss i stemning til kveldens helt unike opplevelse.

Song of Granite
Irland, 2017, 104 minutter
Medvirkende: Micheál Ó Confhaola, Colm Seoighe m.fl.
Regi: Pat Collins
Foto: Richard Kendrick
Gælisk og engelsk tale, engelske undertekster
Tillatt for alle
Format: DCP