Trespassing Bergman

23. oktober halv ni på Kilden kino

Hvem var Ingmar Bergman?

Mange av verdens ledende filmskapere og skuespillere, flere av dem intervjuet nettopp i Ingmar Bergmans hus «Hammars» på Fårö, snakker om sitt forhold til den spesielle filmregissøren og hans filmer.

I 2018 er det 100 år siden Ingmar Bergman ble født. Dette vil vi feire i filmklubben med dokumentaren Trespassing Bergman som er basert på miniserien Bergmans video.  Ingmar Bergman regnes som en av 1900-tallets største og mest innflytelsesrike film- og teaterregissører og var i tillegg manusforfatter, forfatter og sjef for legendariske Dramaten i Stockholm. Som filmregissør er han godt kjent for sin filmkunst som gjerne er stramt komponert i sort/hvitt samt sin befatning med eksistensielle spørsmål.  Fokus på personer, dialog og den enkelte scene som en lukket enhet – i motsetning til den ytre historien, særpreger også mye av Bergmans arbeid. I 1967 flyttet han til Fårö, en liten øy nord på Gotland, hvor han bodde til sin død i 2007. I filmer som Persona, Skammen og En pasjon utforskes det karrige landskapet på Fårö som bilder på karakterenes indre tilstand. Bergmans hjem på Fårö har en nærmest mytisk status blant fimskapere og i Trespassing Bergman får vi et interessant møte med regissører og skuepillere som hadde et forhold til filmkunstneren – på godt og vondt.

Trespassing Bergman
Sverige, 2013, 107 minutter
Medvirkende: Michael Haneke, Harriet Andersson, Ridley Scott, Lars von Trier m.fl.
Regi: Jane Magnusson, Hynek Pallas
Foto: Charlotte Landelius, Philip Sundbom, David Morrison, Michael Yada, Sun Pengyu, Sven Lindahl, Nelson Villareal, Daniel Hols, Jonas Rudstrom, Goran Hugo Olsson
Diverse språk, engelske undertekster
Tillatt for alle
Format: BluRay