A Knight’s Tale

 

 

knights tale 

Her i Vestfold har vi et usedvanlig rikt tilfang av reenactment-grupper og historisk baserte kulturarrangementer i ulike varianter. Midt på vinteren går Re middelalderdager av stabelen, til minne om de to blodige slagene på Re i 1163 og 1177. I år bidrar vi til moroa med knight’s Tale fra 2001, i festivalteltet «Den gyldne hane». 

Den ambisiøse, unge William Thatcher, gjør lykke i ridderturneringene i 1300-tallets England. Han er ikke adelig, men siden bakgrunnssjekker var vanskelig å få til i middelalderen, klarer han å omgå den hindringen ved å si at han er det. 

 Ridder- og middelalderfilmene er tallrike nok til å være en sjanger i seg selv, og de har sine egne sjangerkonvensjoner. Bor du i Vestfold er sjansen svært stor for at du har vært på en viking- eller middelalderfestival. Mye er kjent om middelalderen på grunn av sagamateriale, krøniker og arkeologiske undersøkelser. Men vi som ikke er historikere – hvordan vet vi hvordan det var i middelalderen? Nei, vi har vel sett det på film, da vet du! 

 Knight’s Tale er en romantisk eventyrfilm og actionkomedie fra Hollywood, men det er også en film som leker med sjangerkonvensjoner og anakronismer på en intelligent måte. Filmen er kjent for å bruke moderne innslag – klær, musikk, fakter – for å få tilskueren til å tenke en gang til på det de vet om gamle dager. Vel verdt å få med seg på middelalderdagene! 

 

Knight’s Tale
USA 2001, 132 minutter
Regi: Brian Helgeland
Medvirkende: Heath Ledger, Rufus Sewell, Shannyn Sossamon
Foto: Richard Greatrex
Engelsk tale, norske undertekster
Aldersgrense: 11 år
Format: BluRay