Alphaville

1200_0

En film fra fortiden, satt til fremtiden, som handler om nåtiden. Ras mot maskinen!

Den europeiske fremtidsbyen Alphaville er skapt og styrt av en gal vitenskapsmann, og samfunnet kontrolleres av en allvitende datamaskin. Her er fornuft og logikk nedfelt som lov, og følelser er en forbrytelse som straffes med døden. Vår helt er Lemmy Caution, en agentskikkelse i trench coat og god noir-stil. Vitenskapsmannens datter blir Cautions guide gjennom byen.

For den franske nybølgelegenden Jean-Luc Godard, var et teknokratisk samfunn der menneskene var slaver av maskiner – den ultimate antitesen til kunst og kjærlighet. Til dette tyranniet, sendte han den siste hederlige mannen. For å redde en kvinne ved å gjøre henne menneskelig.

Alphaville tilhører sci-fi sjangeren, men Godard har laget sin egen vri på sjangeren, uten spesialeffekter. Filmen balanserer mellom teknologi og poesi, der plottet ikke er hovedsaken, men stemningen, full av mørke truende skygger i et samfunn uten kunst, fortid eller fremtid. Den er pop-art og film noir på en gang.

Alphaville har blitt tolket på mange måter. Som et bilde på de undertrykte landene bak jernteppet, eller som en parodi på det konsumdyrkende Vest-Europa. Som i mange av Godards filmer er også den umulige kjærligheten et viktig tema. Kan mennesket, selv fullstendig passivisert av teknologi og despotisk logikk, likevel få kjærligheten til å slå igjennom?

Vi er så heldige at filmklubb-yndlingen Jon Petter Wettre fra L’Alliance Francaise vil innlede til filmen, og vi gleder oss skikkelig.

 

Frankrike, 1964, 99 minutter
Regi: Jean-Luc Godard
Medvirkende: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff
Foto: Raoul Coutard
Fransk tale, engelske undertekster
Aldersgrense: 15 år
Format: DCP