9. april, 20:30 på  Kilden  kino: Gjøkeredet

xbI0XT7wotpTsfLA4PiDZQE5BC_A_j1HncMWGBPeETkg

«I must be crazy to be in a loony bin like this» Mørk komedie med Jack Nicholsons kanskje beste rollefremføring.

McMurphy soner en dom for voldtekt, og står i fare for å bli sendt på straffarbeid på grunn av flere episoder i fengselet. For å slippe unna simulerer han psykisk syk, og lykkes slik å bli sendt til en psykiatrisk institusjon for observasjon. Tanken var å sone resten av straffen i et mer behagelig miljø. Vel inne på institusjonen møter McMurphy sine medpasienter, med alle sine spennende, og til tider morsomme personligheter og utfordringer. Ikke minst møter han også søster Ratched, en beinhard passiv-aggressiv tyrann som manipulerer pasientene til å gjøre slik hun vil. Dette byr på problemer for Ratched, da McMurphy ikke er mannen som lar seg kue.

Gjøkeredet var i utgangspunktet ikke tenkt å være en komedie, og ifølge regissør Milos Forman var den heller ikke ment som en satire. Forman har uttalt at han bare ønsket å fortelle en historie om en person som blir plassert på en mentalinstitusjon, og livet på denne institusjonen. Heldigvis for publikum ble sluttproduktet en type sort komedie. Boken er basert på romanen av samme navn skrevet av Ken Kesey. Gjøkeredet høstet hele fem Oscars. Vær velkommen til denne perlen av en film!

USA,  1975,  133  minutter
Regi:  Milos Forman
Medvirkende:  Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Michael Berryman, Peter Brocco, Dean R. Brooks, Alonzo Brown, Scatman Crothers, Mwako Cumbuka,
Danny Devito
Foto:  Haskell Wexler
Engelsk  tale,  XX undertekster
Aldersgrense:  15 år
Format:  Bluray