SUSPIRIA

7. mai 20.30 på Kilden kino: Dario Argento * Italia * 1977 * 98 minutter

Vi hilser velkommen til et ikke særlig koselig Italia….

Gjennom 60-, 70-og 80-tallet, kom de kuleste og drøyeste skrekkfilmene fra Italia. De siste årene har mye av det som blir mest feiret innenfor horror tydelig innflytelse fra nettopp disse giallo-filmene, som de ble kalt. Kronjuvelen i denne bølgen var Dario Argentos Suspiria fra 1977. Nyinnspillingen av filmen går på norske kinoer i overgangen 2018-2019. Men Tønsberg filmklubb går selvfølgelig til kilden, på Kilden.

En ballettdanserinne fra USA er tatt opp på Freiburgs berømte Tanzenakademie. Når hun kommer dit ledes hun på sporet av okkulte krefter og heksekunst ved rare lyder og bisarre hendelser. Etter hvert kastes hun ut i det verste marerittet regissøren kunne drømme i hop, med all sin visuelle oppfinnertrang.

Med Suspiria forlot Argento for første gang sine detektivroman-inspirerte komplott og overga seg fullstendig til det okkulte og overnaturlige.Det er blitt sagt at han sluttet med whodunnit?, og startet med lookit!. Her overlates alt til fantasien –altså Dario Argentos fantasi. Den gotiske mursteinsbygningen i Freiburg er et blodig spøkelselsesslott, med skjulte rom og ganger, groteske hemmeligheter og onde ånder. Argento har selv har vært med på å komponere den urovekkende musikken, og kulissene, utarbeidet av mesteren Giuseppe Bassan, skaper det rette miljøet for filmens grusomme hendelser. Det er ikke så mye horror i Tønsberg filmklubb, men når vi gjør det gjør vi det skikkelig. Velkommen til en fargesprakende vond drøm.

Suspiria
Italia 1977, 98 minutter
Regi: Dario Argento
Medvirkende: Jessica Harper, Joan Bennett, Alida Valli, Udo Kier, Flavio Bucci, Stefania Casini, Miguel Bosé, Rudolf Schündler
Foto: Luciano Tovoli
Engelsk tale, uten undertekster
Aldersgrense: 15år
Format: BluRay

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s