4. Juni halv ni på Kilden kino: De beste år av vårt liv

Prisbelønt drama om hvordan å tilbakestille seg til hverdagslivet etter krigen.   

Det er virkelig ingen dans på roser å komme tilbake fra krig og måtte finne seg til rette igjen i det sivile livet. De beste år av vårt liv forteller historien om tre soldater som vender tilbake til deres hjemby etter å ha kjempet under andre verdenskrig. Hovedkarakterene Fred, Homer og Al må streve med hver sine utfordringer, hvilket inkluderer fysiske handicap, familie- og kjærlighetsrelasjoner, arbeid og økonomi, og ikke minst posttraumatisk stress.  

Selv om filmen er blitt over 70 år gammel, beskrives den som overraskende aktuell, med en direkte og ærlig historiefortelling. Da filmen kom ut hadde krigsfilmer i hovedsak vært vinklet mot patriotisme og heroisme, og De beste år av vårt liv  ble da en tankevekkende kontrast til tidligere krigsfilmer. Filmen er den første som noen gang har vunnet åtte Oscars, og den har i tillegg vunnet to Golden Globes. Regissøren William Wyler er kjent for bla. a. Stormfulle Høyder (1939) og Ben Hur (1959), hvilket lover godt for en helaften med god klassisk film om etterkrigstiden i USA. Gå ikke glipp av denne!    

The Best Years of our Lives USA,  1946,  171  minutter  
Regi:  William Wyler Medvirkende:  Myrna Loy, Fredric March, Dana Andrews, Teresa Wright, Virginia Mayo, Harold Russel 
Foto:  Gregg Toland 
Engelsk  tale, norske undertekster 
Aldersgrense:  Tillatt for alle 
Format:  DVD 


Funfact I: Regissør William Wyler ville at filmen skulle ha et uglamorøst utseende, og krevde at skuespilleren kjøpte sine egne klær og at de måtte bruke disse før innspillingen. Wyler insisterte også på at settene skulle være i normal størrelse, og ikke i standard stor størrelse for å få plass til kameraer og annet utstyr. Dette fører til at scenene fremstår som mer naturlige og realistiske.  

Funfact II: I likhet med hovedkarakteren Fred, tjenestegjorde regissør William Wyler selv under andre verdenskrig som major i det amerikanske luftforsvaret. Han regisserte en dokumentar om det siste oppdraget til et B-17-bombefly kalt Memphis Belle. Dokumentaren «The Memphis Belle: A story of a Flying Fortress» beskrives som en rå og ærlig beretning av hvordan det var å være med i denne typen fly i krig. Faktisk fløy Wyler selv B-17-bombefly under krigen. Dokumentaren kan du se her: https://youtu.be/G28ys4TEpao 

Funfact III: Komponist Hugo Friedhofer vant Oscar soundtracket til De beste år av vårt liv. Sjekk ut denne spillelisten på youtube for å komme i humør til tirsdagens filmklubb!