Whisper of the heart, 10 Sep. 20:30 på Kilden kino

Whisper of the heart 

Tiden er endelig inne for å vise en Miyazaki-film igjen. Vi går tilbake til studio Ghibli og henter opp Whisper of the Heart, der Yoshifumi Kondôer regissøren, mens Miyazaki har skrevet manus. 

En dag i sommerferien ser den søkende skolejenta Shizuku en merkverdig katt ta toget helt alene. Nysgjerrig følger hun etter ham. Dette tilfeldige møtet fører henne til den mystiske Siji, en gutt som er fast bestemt på å realisere en drøm. Hun møter også Baronen, en magisk kattefigur som hjelper henne å lytte til stemmene i sitt indre. Snart leder Shizukus eventyr henne hinsides grenser hun ikke hadde kunnet forestille seg. 

Dette er en mer lavmælt historie enn mange av de Ghibli/Miyazaki-kreasjonene vi er vant til å se, der magien er mer et forslag, enn noe som nødvendigvis realiseres. Dette er også med på å gjøre filmen helt unik, og den utforsker menneskelige og kunstneriske temaer som balansen mellom plikt og eventyr, og det kameratskapet som oppstår mellom mennesker som jobber kreativt sammen. Ikke minst er det fantastiske, fantastiske skysekvenser som er verdt turen helt alene. Vi sees! 

Mimi wo sumaseba 

Japan 1995, 111 minutter 
Regi: Yoshifumi Kondô 
Foto: Atsushi Okui 
Medvirkende: Yoko Honna, Issey Takahashi, Takashi Tashibana 
Japansk tale, norske undertekster 
Aldersgrense: Tillatt for alle 
Format: BluRay