The Lodger, 20 Sep. 20:30 på Papirhuset

I forbindelse med festivalen Musikk i sentrum blir det ytterst hyggelig uhygge på Papirhuset teater, når fire gitarer og en cello stemmes – til filmen der Alfred Hitchcock fant sin stemme. 

En mystisk leieboer i den tvetydige og hypnotiserende Ivor Novellos skikkelse, tar inn hos familien Bunting, samtidig som London terroriseres av en seriemorder ute etter jenter med lyst krøllete hår. Historien er tydelig inspirert av Jack The Ripper-mordene, og Hitchcock gjør den til en fortelling om svik, besettelse, voyeurisme, fare og seksualitet. 

The Lodger var den første filmen som ble en virkelig suksess for Alfred Hitchcock, etter at han hadde debutert som regissør i 1922. Den er også blant mange ansett som den første virkelige Hitchcock-filmen, fordi den nettopp er den første der hans særegne, briljante kinematografi gir seg til uttrykk, og vi møter hans utsøkte evne til å antyde det makabre under en hverdagslig overflate. Også en rekke av de tekniske og stilmessige knepene han er kjent for, får en begynnelse her. Hold for eksempel utkikk etter Hitchcocks aller første cameo! 

For første gang i Europa får vi muligheten til å oppleve musikken skrevet av det musikalske geniet fra Austin Classical Guitar, Joe Williams. Musikken er nyskrevet for The Lodger, og tar hensyn til hver minste detalj fra filmen. 

MUSIKK 
Jan Clemens Carlsen – Cello 
Runar Kjeldsberg – Gitar 1 
Tim McVeigh Pedersen – Gitar 2 
Randall Avers – Gitar 3 og kunstnerisk leder 
Ole Martin Huser Olsen – Gitar 4 

The Lodger – A Story of the London Fog 
Storbrittania 1927, 91 minutter 
Regi: Alfred Hitchcock 
Foto: Gaetano di Ventimiglia, Hal Young 
Medvirkende: Ivor Novello, Arthur Chesney, Marie Ault 
Stumfilm, engelske mellomtekster 
Aldersgrense: 15 år 
Format: BluRay