WHITE HEAT

21. januar 20:30 på kilden kino

Made it Ma! Top of the world!”

Vi hyller James Cagney, kanskje den største skuespilleren som er minst kjent i dag, med hans ikoniske portrett av gangsterlederens Arthur Cody Jarrett i White Heat.

Med sin umiskjennelige stemme, magnetiske blikk og alltid like energiske rolletolkninger ble Cagney tidlig Hollywoods selve bilde på gangsteren på film, ikke minst i klassikeren The Public Enemy fra 1931. Cagney var antihelten publikum ikke kunne annet enn elske, skurken man heiet på men samtidig ønsket så langt unna en selv som mulig. Så gikk han lei. I mange år forsøkte han på egen hånd, utenfor de store studioene, å bygge seg en karriere uten vold og håndvåpen. I en alder av 50 ga han opp og innså at folk ville ha action. Han vendte tilbake med det som ble stående som hans beste rolletolkning og ga White Heat evig status blant sjangerens beste. Klassiker alert!

White Heat er en jakt fra begynnelse til slutt, en heseblesende fortelling om ambisjon, veien til toppen – og ned igjen. Cagney tar oss inn i den paranoide Codys plagede psyke og helt til enden av spørsmålet om forbrytelser kan lønne seg.

White Heat
USA, 1949, 119 minutter
Regi: Raoul Walsh
Medvirkende: James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O’Brian, Margaret Wycherly m.fl.
Foto: Sidney Hickox
Engelsk tale, engelske undertekster
Aldersgrense: 15 år
Visningsformat: BluRay

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s