Film og filmforedrag: PETRA VON KANTS BITRE TÅRER

Jan Erik Holst, grand old man, filmviter, filmarbeider og filmklubbmann

5. mars klokka 18.00 på Tønsberg og Færder bibliotek

Norsk-tyske filmforbindelser, og bitre tårer fra den tyske nybølgen.

Bokbyen forlag i samarbeid med redaktør og forfatter Jan Erik Holst, Tønsberg filmklubb, Tidsskriftet KULT og Tønsberg og Færder bibliotek ønsker velkommen til et trippeltarrangement på biblioteket. KULT slipper sitt marsnummer, Holst presenterer sin nye bok To Liv – Swei Leben, og filmklubben viser Petra Von Kants bitre tårer.

Jan Erik Holst er en markert norsk filmprofil, med et stort engasjement for filmformidling og med en enormt bred erfaring i norsk filmliv, og som ambassadør for norsk film i utlandet. Han er også en filmklubber, og ble i 2014 tildelt Filmklubbprisen for sitt mangeårige arbeid for filmkulturen. Tønsberg filmklubb var derfor ikke i tvil da vi fikk tilbud om å være med på en presentasjon av hans nye bok som ble lansert på bokmessen i Frankfurt i oktober 2019. Kom til biblioteket og se en helt spesiell filmformidler i aksjon!

Boken er en antologi over filmpionerer og -stjerner i stumfilmtiden, Hamsun på film, NS-filmpolitikk, filmfestivaler i Lübeck og Berlin og de siste års samproduksjoner. Allerede i stumfilmtiden hadde Norge besøk av tyske filmpionerer, ikke franske som våre naboland. Vi eksporterte filmstjerner til Berlin. Knut Hamsun og film er et interessant kapittel og den tyske innflytelsen på norsk kinorepertoar og statlig filmpolitikk var omfattende, både under og etter den annen verdenskrig. Tysk film hadde innflytelse på yngre norske filmregissører på 70- og 80-tallet, og Tyskland har vært et meget viktig marked for norske filmer siden 1990. Norsk-tyske samproduksjoner er også en vesentlig del av filmbildet de siste femti år.

Petra Von Kants bitre tårer går for å være den mesterlige og kontroversielle Rainer Werner Fassbinders mest selvbiografiske film. Petra von Kant er en suksessrik og lett dekadent klesdesigner. Hun bor sammen med sin sekretær, hushjelp og co-designer Marlene. Petras venninne Sidonie dukker overraskende opp med sitt nye bekjentskap, den unge Karin. Karin blir svært viktig for Petra. Petra von Kants bitre tårer belyser hvor svak og fornedret et menneske kan bli av å desperat ønske noe uoppnåelig og hvordan begjæret kan stå i veien for kjærligheten. Hva skjer med mennesket om det ikke er i stand til å forholde seg emosjonelt til et annet menneske?

Program

18.00-ca.18.20: Slipp av KULT tidsskrift!

18.20-19.00: Presentasjon av To Liv – Zwei Leben

Ca. 19-19.30: Boksalg og boksignering. Alle rettigheter ved With bok & kaffe

19.30: Filmvisning: Petra von Kants bitre tårer


Die bitteren Tränen der Petra von Kant
Vest-Tyskland, 1972, 124 minutter
Regi: Rainer Werner Fassbinder
Medvirkende: Gisela Fackeldey, Katrin Schaake, Margit Carstensen, Hanna Schygulla, Irm Hermann, Eva Mattes
Tysk tale, engelske undertekster

Filmen vises fra BluRay