PIXOTE

24. november 20:30 på kilden kino

Jorda er rund som en appelsin

En Latinamerikansk klassiker ble i fjor digitalisert og dermed tilgjengeliggjort for oss filmelskere verden over. Syns du City of God var beinhard? Bare vent til du ser Pixote.

Ordet i tittelen – pixote – kan oversettes til «pjokk» eller «småen» og refererer til hovedpersonen gestaltet av den da ti år gamle Fernando Ramos da Silva – som selv var et gatebarn i São Paulo og ble håndplukket til å spille i filmen, blant flere andre i favelaen. At Da Silva «spiller» rollen blir kanskje feil ord å bruke, for her er det en tynn linje mellom fiksjon og virkelighet. Dette signaliseres umiddelbart, gjennom en dokumentarisk åpningsscene, med en eksplisitt redegjørelse av hvem barna i virkeligheten er og hvilke livsvilkår som skal portretteres. Dramaet som så følger, er imidlertid ingen dokumentar, men et musikalsk epos filmet i fengslende nærhet til livet.

Dette er en verden ingen barn skulle være nødt til å leve i, og det er kanskje regissør Héctor Babencos største bragd at vi faktisk orker å oppholde oss i dette universet filmen igjennom uten å se ned, men heller trekkes inn i disse barnas skolehverdag, fengselshverdag, og livet på gata.

Pixote: A Lei do mais fraco
Brasil, 1981, 128 minutter
Regi: Héctor Babenco
Medvirkende: Fernando Ramos da Silva, Jorge Juliao, Gilberto Moura, Edison Lino
Foto: Camilla Skagerström
Portugisisk tale, engelske undertekster
Aldersgrense: 18 år
Format: DCP


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s