BYENS LYS

  1. SEPTEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
    BYENS LYS
    BLIND KJÆRLIGHET PÅ STUMFILM
Watch City Lights (Silent) | Prime Video

En landstryker, en vakker, blind blomsterpike og en millionær på fylla. Alt kan skje når deres veier krysses, og kjærligheten vinner til slutt.
Talefilmen var allerede godt etablert da Charles Chaplin gikk sine egne veier med denne klassikeren. Det eneste man kan høre, er musikken og lydeffektene. Historien, som blant annet handler om Landstrykerens forsøk på å samle inn penger til en operasjon som vil gi en blind blomsterpike synet tilbake, er det perfekte utgangspunktet for både sentimentalitet og humor. I denne filmen er Landstrykeren både gatefeier, bokser, rik posør og redningsmann for en millionær som også er periodedranker. Når han er edru kjenner han ikke landstrykeren igjen, så her er det duket for masse herlig forvekslingskomikk. Budskapet i filmen sies ikke med ord, men er likevel universelt: Kjærligheten kjenner ingen grenser.

Chaplin nedla enormt med arbeid for å få frem det rette uttrykket i denne filmen, og det er liten tvil om at han mestrer det visuelle til fulle. Her formidles slapstick, tragedie, kjærlighet og godhet gjennom mesterlige bilder og ypperlige skuespillere. Sluttscenen der blomsterpiken, etter å ha fått synet tilbake, gjenkjenner Landstrykeren som sin
redningsmann er rett ut betagende, og en av filmhistoriens vakreste scener.

CITY LIGTHS
USA 1931, 90 minutter
Regi: Charles Chaplin
Foto: Rollie Totheroh, Gordon Pollack og Mark Markatt
Medvirkende: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers, Allan Garcia
Stumfilm. Tillatt for alle.
Format: DCP