SKILPADDER KAN FLY

2. NOVEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO 

Vondt men innsiktsfullt om krig og barn 

Iransk filmuke: Skilpadder kan fly (2004) | Det Norske Studentersamfund

Kveldens film innledes av Choas Ahmad som er tidligere formann i Kurdisk kulturforening i Larvik. Kurdisk kulturforening fremmer kultur og sosial art og kan gi oss en dypere innsikt i den geopolitiske konteksten filmen foregår i. Vi gleder oss! 

Krig og barn er en hjerteskjærende kombinasjon. Samtidig er barna blant de hardest rammede i verdens konfliktområder – de er lett bytte for landminer, og mange blir foreldreløse. 

I en flyktningeleir i den kurdiske delen av Irak venter alle på USA-krigen. 13 år gamle Soran er den lokale Reodor Felgen, alles snille onkel og en streng og snedig leder for de andre barna i leiren. Under hans kommando samles det fryktløst miner fra åsene for å tjene en slant. 

En morgen kommer et stillfarent søskenpar til leiren, bærende på et blindt spedbarn. Den unge jenta Agrin greier nesten ikke leve med byrden av det lille barnet hun ikke ville ha. Soran forelsker seg i Agrin og vil hjelpe den lille familien. Mens den armløse broren Henkov har evner til å se inn i en mørk fremtid. En dag ser han krigen komme. 

Fra regissøren av En tid for fulle hester kommer en poetisk, vakker og sterk film om små, tapre mennesker i et prøvet område av verden. 

Lakposhhta hâm parvaz mikonand 

Iran, 2004, 98 minutter 
Regi: Bahman Ghobadi 
Skuespillere: Avaz Latif, Soran Ebrahim, Saddam Hossein Feysal  
Foto: Shahram Assadi  
Språk: Kurdisk tale, norsk tekst 
Aldersgrense: 15 år 
Format: DVD