FORTIDENS SKYGGER

24. JANUAR HALV NI PÅ KILDEN KINO

Eventyr, magi og tragedie i Karpatene

Kostymer, folkemusikk, farger og tragisk kjærlighet i en magisk realistisk virkelighet. Vi møter et ukrainsk storverk fra 1965, og glir inn i en annen verden.

Unge Ivan forelsker seg i datteren til mannen som drepte hans far. De to elskerne, fra familier i bittert fiendskap, forbereder seg til ekteskap. Men tragedie venter i mange former.

FORTIDENS SKYGGER er fremhevet som det viktigste ukrainske filmverket gjennom tidene, og skal være et visuelt opprør mot den sosialrealistiske normen i Sovjetunionen. Den er dypt symbolsk, tar i bruk ukrainske religiøse og folkloristiske bilder av kors, lam, graver og ånder, sammen med intense fargevekslinger. Historien er en legende hos den etniske gruppen Hutsulfolket, som befolker Vest-Ukraina og Romania. Filmen bruker folkemusikk og folklore i en eventyrlig fortelling om umulig kjærlighet.

Regissøren Sergei Parajanov var georgisk-armensk, og er sett på som en av de mest betydningsfulle filmkunstnerne i historien. Arbeidet hans sto i opposisjon til de stilistiske og tematiske kravene i Sovjetunionen, noe som førte ham til Gulag i løpet av 1970-tallet. Han anså FORTIDENS SKYGGER som sitt første verk av betydning, selv om han hadde en rekke filmer fullført før denne.

Тіні забутих предків

Ukraina/Sovjet 1965, 110 minutter

Regi: Sergej Paradsjanov

Foto: Yuri Iljenko

Medvirkende:Ivan Mykolaichuk, Larisa Kadotsjnikova, Tatjana Bestajeva, Spartak Bagashvili

Ukrainsk tale, engelske undertekster.

Aldersgrense: 12

Reklame