Høstprogrammet 2022

23. AUGUST HALV NI PÅ KILDEN KINO
DONBASS
BRUTALT, STERKT OG AKTUELT OM KRIGENS UMENNESKELIGHET


Donbass skal foregå midt på 2010-tallet, men har dessverre blitt til virkeligheten vi alle frykter.
Handlingen utspiller seg i Donbass-regionen i Øst-Ukraina, hvor det foregår en åpen krigføring iverksatt av russiske separatistgjenger. I dette området blir krig kalt for fred, propaganda er sannhet og hat er kjærlighet. Hva er sant, og hva er fake news? Selv om filmen i utgangspunktet handler om krig mellom Russland og Ukraina, er den like fullt et bilde på en verden som er tapt til løgner, falske
nyheter og manipulative krefter. Den er aktuell for alle.

Filmen består av 13 forskjellige scener, eller segmenter, og har vunnet en rekke priser på filmfestivaler, blant annet for fremragende filmteknikk. Regissøren, Sergei Loznitsa har vunnet priser for beste regi, blant
annet i Cannes. Visningen er en solidaritetsvisning i samarbeid med Norsk filmklubbforbund, og alle inntekter vil uavkortet gå til Flyktninghjelpen.

DONBASS
Tyskland, Ukraina, Frankrike, Nederland, Romania, 2018, 122 minutter
Regi: Sergei Loznitsa
Medvirkende: Svetlana Kolesova, Vadim Dubovsky, Valeriu Andriuta m.fl.
Språk: Ukrainsk, russisk
Aldersgrense: 18 år
————————————————————————————————————————

6. SEPTEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN
PROVOSERENDE OG ELLEVILT NÅR DET PRIVATE BLIR OFFENTLIG

En rumener opplever marerittet når en gammel hjemmesexvideo hun laget med sin mann, blir lekket på
internett. Brått må hun hanskes med fordømmelse, vellyst, dobbeltmoral og ganske betydelig fravær av
moral, mens hun prøver å beholde jobben som lærer.

BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN vant Gullbjørnen i Berlin i 2021, og er bemerkelsesverdig som kommentar til nypuritanismen og det utsatte livet på sosiale medier. Men ikke minst er selve filmdokumentet noe å glede seg til, strukturert i tre løst forbundne deler der
vi med farger, mot og humor får følge hovedpersonen rundt i Bucurestis gater og inn i det endelige (?) oppgjøret med de rasende massene. Det er uhørt, det er underholdende, og det er ubehagelig.

Dette er ikke en film for den altfor fintfølende (den distribueres med anbefalt 18-årsgrense,
og man skjønner hvorfor etter ti sekunder), men den er en du kommer til å både huske og snakke om resten av semesteret, minst. Varmt anbefalt!

BAD LUCK BANGING OR LOONY PORN
Romania, 2021, 106 minutter
Regi: Radu Jude
Medvirkende: Katia Pascariu, Claudia Leremia, Olimpia Mălai
Språk: Rumensk, tsjekkisk, engelsk, russisk, fransk.
Aldersgrense: 18 år

————————————————————————————————————————

9. SEPTEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
BAIT
ET MODERNE OG TIDLØST MESTERSTYKKE FILMHÅNDVERK

Martin er en tradisjonell fisker i Cornwall. Men han har ikke lenger egen båt. Den har broren gjort om til
turistskute. Velkommen til en filmkveld utenom det vanlige. Engelske Bait likner alt og ingenting annet, og byr på erkeklassisk filmestetikk med brennaktuelle tema. I både form og inn hold er dette en studie av tid, ulik noen annen. Visuelt er Bait som en klassisk nybølgefilm, og vel så klassisk er det britiske temaet klasse. Så er det bare det at filmen er splitter ny, og en av de siste årenes mest usannsynlige filmsuksesser!

Bait er filmet på ekte analog film med et manuelt håndopptrukket 16mm-kamera. Vi snakker lavbudsjettsfilm, spilt inn i kornete svart-hvitt, og fremkalt av debutantregissør Mark Jenkins selv. Konvensjonelt, men eksperimentelt, glitrende original, men samtidig dypt rotfestet i filmtradisjon.

BAIT
Storbritannia, 2019, 89 minutter
Regi: Mark Jenkin
Medvirkende: Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd
Språk: Engelsk
Aldersgrense: 15 år
————————————————————————————————————————

4. OKTOBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
BROEN
HJERTESKJÆRENDE KRIGSDRAMA BASERT PÅ EN SANN HISTORIE

I løpet av de siste dagene av andre verdenskrig rykker det amerikanske militæret frem mot en liten tysk by. Ved byens skole går det syv gutter, ca. 16 år gamle, som ikke er klar over krigens alvor og farer. Guttene rekrutteres til en lokal militær enhet, og rett etterpå får de beskjed om at amerikanerne nærmer seg. Ungdommene plasseres i forsvar av en lokal bro, frem til broen blir ødelagt i forsøk på å skåne byen for de direkte virkningene av krigen. Deres nærmeste offiser blir forvekslet med en desertør og får panikk. Han forsøker å flykte, blir skutt, og ungdommene står alene igjen ved broen og uten kontakt med resten av enheten sin. Krigens redselsfullhet skildres i all sin elendighet i dette tragiske kapitlet i krigshistorien – da ungdommene måtte holde den siste skansen.

DIE BRÜCKE
Tyskland, 1959
Regi: Bernhard Wicki
Medvirkende: Folker Bohnet, Fritz Wepper, Michael Hinz m.fl.
Språk: Tysk, norske undertekster
Aldersgrense: 15 år
————————————————————————————————————————

18. OKTOBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
THE SWIMMER
BURT LANCASTER I BADEBUKSE OG FORSTEDSMELANKOLI

En sprek fyr kommer på ideen om å svømme hjem fra selskap – basseng for basseng gjennom en velstående forstad i Connecticut. Semesterets mest originale filmplott er også et særegent psykologisk drama. Gjennom 95 minutter møter vi en rekke rollefigurer – en tidligere barnevakt, en gutt som ikke kan svømme, en eks-elskerinne, et eldre nudistparbasseng for basseng. I fragmenter får vi vite mer om svømmeren vår, og kanskje også om hjemmet han svømmer mot.

Det er blitt sagt at THE SWIMMER oppleves som en slik hallusinasjon du kan få av å være for lenge i sola når det er over er du ikke lenger sikker på at det egentlig skjedde. Ubehaget i den soltyngede forstaden lurer rett under og bobler gjennom overflaten, og er kanskje også gjenkjennelig. Ved premieren i 1968 ble filmen promotert med spørsmålet: «When you talk about THE SWIMMER, will you talk about yourself?”. Hopp uti med oss, og finn det ut.

THE SWIMMER
USA, 1968, 95 minutter
Regi: Frank Perry
Medvirkende: Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule
Språk: Engelsk
Aldersgrense: 15 år
————————————————————————————————————————

1. NOVEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
BAREFOOT GEN
BLANT HISTORIENS STERKESTE ANIMASJONER

Barefoot Gen er en Japansk animasjonsfilm og forteller historien om bombingen av Hiroshima. Vi følger 6 år gamle Gen som overlevende etter atombomben og de utfordringene han møter for å overleve sammen med hans gravide mor. Historien er løst basert på Keiji Nakazawa`s mangaserie og hans virkelige opplevelse av Hiroshima-bomben. Keiji Nakazawa var 7 år da bomben falt over Hiroshima og han mistet alle i hans familie utenom hans mor og hennes nyfødte barn.

Filmen viser det enorme omfanget av en atombombe uten å utnytte det destruktive for å bygge opp en animasjonsserie.

BAREFOOT GEN
Japan, 1983, 1t23m
Regi: Keiji Nakazawa
Medvirkende: Yasuteru Iwase, Keiji Nakazawa, Takanori Yoshimoto
Språk: Japansk
Aldersgrense: 12
————————————————————————————————————————

15. NOVEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
WITHNAIL AND I
KULTFILMEN OVER ALLE!

60-tallet er på hell, og et par arbeidsløse, misantrope og drikkfeldige teaterskuespillere kjekler om op-
pvasken i en møkkete Londonleilighet, gjør en rekke dårlige valg og reiser på verdens mest miserable
ferie. Og dette skal vi ha deg til å se!

Filmen var ingen stor suksess da den kom ut i 1987 – visstnok skal skuespillere ha likt den, men verken kritikerne eller publikum flest syntes dette var noe særlig. Men i årene etter ble det nettopp denne filmen som kom til å bli selve symbolet på en kultfilm, og den kåres stadig blant de beste britiske filmene og ikke minst blant de beste filmkomediene som er laget. Dessuten er den ekstremt sitatvennlig, og en legendarisk vorspielfilm.

Ikke skjer det stort i filmen, og ikke er det noen viktig moral å trekke fra dette. Men filmen føles likevel melankolsk og betydningsfull, samtidig som den for alltid vil være hypnotisk morsom, med beksvart britisk humor og iskaldt britisk regnvær. Etter mange år med forsøk er Tønsberg filmklubb ekstremt stolte over å endelig få vise dere selveste WITHNAIL AND I! Hold av dagen!

WITHNAIL AND I
Storbritannia, 1987, 107 minutter
Regi: Bruce Robinson
Medvirkende: Paul McGann, Richard E. Grant, Richard Griffiths
Språk: Engelsk
Aldersgrense: 12 år
————————————————————————————————————————

29. NOVEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
MONOS
AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT

I filmklubben er vi heldigvis ikke ukjent med colombiansk film. Monos er likevel noe helt eget.

I tett tåke, på en øde fjelltopp over skyene i Andes, holder den tungt bevæpnede gruppen «Monos» stand. Etter ordre fra «Organisasjonen» er de satt til å passe på en kidnappet amerikansk, kvinnelig fange. Men Monos er sørgelig alene. Og bare barna. I en intens og spektakulær thriller, om kidnapping, konflikt
og tap av uskyld, utforsker filmskaper Alejandro Landes de unge soldatenes sinnstilstand og dynamikken mellom dem. Hvordan de navigerer seg gjennom omstendighetene på egen hånd og skaper seg et eget samfunn der i høyden, med egen intern justis.

Monos er intens, kompleks og visuelt spektakulær. Tablåer av vill natur så vakre at de kan ta pusten fra en brytes stadig opp av ungdommenes kamp for livet og friheten. I samspill med det hardtslående soundtracket blir Monos en film det er umulig å ikke berøres av.

MONOS
Colombia, 2019, 102 minutter
Regi: Alejandro Landes
Medvirkende: Sofia Buenaventura, Julian Giraldo, Karen Guintero, Laura Castrillón
Språk: Spansk
Aldersgrense: 15 år
————————————————————————————————————————

13. DESEMBER HALV NI PÅ KILDEN KINO
HERRER LIKER BLONDE PIKER
SQUARE CUT OR PEAR SHAPED, THESE ROCKS DON’T LOSE THEIR SHAPE
To mannejegere, med ulike modus operandi. Den ene går etter penger og diamanter, den andre etter spenstige kropper. Herregud for et premiss i 2022!

Marilyn Monroe er stjerna som definerte hva som er kvinnelig, tilsynelatende for all fremtid – gjennom å selv være hyperkvinnelig. Det blonde håret, kurvene, den luftige stemmen, de barneaktige faktene – «åh, se, et rundt vin du!». Herrer liker blonde piker var filmen der denne karakteren fikk sitt første gjennombrudd, og Monroe forble for alltid legemliggjørelsen av en dum (?) og forførende blondine.

Dette er dermed en klassiker som må ses både som film historisk og kvinnehistorisk dokument. Men mest av alt fordi den også er morsom, fargerik, vilt underholdende, og slett ikke uten brodd. Vi vil dessuten påstå det absolutt er verdt billetten bare å få se det magiske sangnummeret Diamonds Are a Girls Best Friend på stort lerret. Gled dere!

GENTLEMEN PREFER BLONDES
USA 1953, 91 minutter
Regi: Howard Hawks
Foto: Harry J. Wild
Medvirkende: Marilyn Monroe, Jane Russel
Engelsk tale, norsk tekst