Høstsemesteret 2016: Tungt, lett og hett – og stumfilmkonsert!

Velkommen tilbake til en utfordrende og alvorlig, men også svevende, morsom og florlett filmhøst! Vi starter allerede lørdag 20. august, og åpner med en riktig godbit av en stumfilmkonsert!

Frå filmplakaten til filmatiseringa av boka "Bergenstoget plyndret inatt"

Fra den originale filmplakaten

1. påskedag 1923 faller på 1. april. Hvilket betyr at den som begår et dristig kupp på denne dagen, vil få et godt forsprang. For det første vil politiet ta det hele for aprilsnarr og falsk alarm. For det andre er det påskehelg, og hele Norge er stengt. Filmen handler om den unge studenten Tom som iscenesetter et spektakulært ran av Bergenstoget oppe på fjellet. Stuntet skal få NSB fram i media og øke billettsalget. På denne måten håper Tom håper å få fast stilling som reklamesjef i NSB, samt vinne hjertet til den vakre direktørdatteren Grete. Bergenstoget plyndret i natt er en humoristisk og særnorsk actionkomedie i stumfilmdrakt, og fra en tid vi stort sett ikke en gang tenker over at det fantes norsk filmproduksjon.

Til filmen spiller Jonas Cambien trio, som består av André Roligheten på saksofon, Andreas Wildhagen på trommer, og Jonas Cambien på piano. Gruppa spiller egne komposisjoner og improvisasjoner til filmen og sørger for maksimal stemning på Støperiet. Jonas Cambien er også en del av sjumannsbandet Karokh, som i 2015 spilte i Tønsberg filmklubb til stumfilmen Berlin – Storbyens symfoni i 2015.

Cambien

Jonas Cambien trio

Boken Bergenstoget plyndret i natt ble forfattet av Nordahl Grieg og Nils Lie i 1923. De to skribentene var i beit for penger, og bestemte seg for å samarbeide om en kriminalroman for å skaffe seg til smør på brødet. De skrev annethvert kapittel, og møttes hver ettermiddag på en kafé i Hegdehaugsveien  for å lese den andres nyskrevne kapittel. De røpet aldri offentlig hvem av dem som skrev hvilke kapitler. Da boken ble lansert lørdag før palmesøndag i 1923 annonserte Gyldendal utgivelsen med fete typer på avisenes førstesider som om det var en nyhetsoverskrift. Kun et lite, i parentes bemerket, (avert) sto under, noe som ikke ble lagt merke til av mange. Avisene ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget. Det hevdes at denne romanen, og markedsføringen av den, er opptakten til fenomenet «påskekrim».

Aftenposten

Faksimile av Aftenposten 21. mars 1923

Filmen basert på boken ble lansert i 1928, og er et av de aller første forsøk på å lage norsk underholdningsfilm for det internasjonale markedet. Slik er den også en lite kjent milepæl i norsk filmhistorie.

Stumfilm var et mer internasjonalt medium enn hva de senere talefilmene har kunnet være, og i hovedrollene opptrer ekteparet Aud Egede-Nissen og Paul Richter, begge stjerner i tysk stumfilm i første halvdel av 1920-årene. Større biroller spilles av norske og tyske skuespillere, mens de fem studentene er amatører fra Blindern studenthjem.

nissen richter

 

Filmen vises fra 16 mm og er en sjelden anledning til å se film fra rull i Tønsberg.
Denne kvelden blir det ingen aldersgrense på Støperiet.

Billettpris 200, billettpris inkludert semesterkort i Tønsberg filmklubb: 250
Student/under 20? Da er prisene 100/150.

Dørene åpnes 19.00, og filmen starter 20.30! Velkommen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s